CL:OZONE

ADATBÁZIS-KEZELŐ RENDSZER

A CL:OZONE adatbázis szerver egy Java nyelven írt objektumorientált adatbázis szerver. Az objektumorientált adatmodell egy programozás módszertannak a része. Az objektum orientált adatbázisok az objektum orientáltság elveit terjesztik ki az adatok tárolására és kezelésére. A módszertan segítségével, sokkal gyorsabban és hatékonyabban kezelhetőek a tárolt adatok a relációs modelleknél.

FŐBB FUNKCIÓK

  • Java OODB
  • Dinamikus proxy kezelés
  • Dinamikus adatmodell
  • Kiemelkedő gyorsaság
  • Import & Export, Backup
  • OZONE böngésző
  • OZONE admin felület

Dinamikus adatmodell

Az adatmodell objektumokból és a közöttük lévő komplex kapcsolatokból épül fel. Az objektumok segítségével elkerüljük a relációs adattáblák két dimenziós korlátozásait, és szabadon definiálhatunk többszörös gráfszintű kapcsolatokat a tárolt entitások között. Tervezés során könnyedén használhatjuk az öröklődés, a láthatóság, az interfészek és az absztrakt osztályok fogalmait és eszközkészleteit.

Kiemelkedő gyorsaság

Az Ozone adatbázis egyik nagy előnye, a kiemelkedő gyorsasága. Működési elvének köszönhetően, a tárolt objektumokat proxy-kon keresztül vezérelhetjük. Ezáltal sokkal hatékonyabbá és biztonságossá válik az adatkezelés. A memória használat minimális és az adatbázisműveletek azonnal végrehajtódnak.

Import & Export

Az adatbázisban tárolt adatok bármikor kimenthetőek (export) XML formátumban. Ezáltal az adatok könnyedén hozzáférhetővé és szállíthatóvá válnak. A kimentett adatok bármikor visszatölthetőek a rendszerbe. Új adatbázis létrehozásánál hasznos lehet az import funkció, amikor kezdeti adatokkal szeretnénk feltölteni a rendszert. Ilyenkor az XML formátumban előre definiált információk könnyedén elhelyezhetőek az adatbázisban.

Ozone böngésző

Az Ozone böngésző az admin felületnek egy olyan része, mely segítségével a használt adatmodelltól függetlenül, dinamikus módon kerülnek megjelenítésre a tárolt adatok.

Backup

Az Ozone gondoskodik az adatok biztonságáról. Beépített műveletek biztosítják, hogy adatairól automatikus biztonsági mentés készüljön konfigurálható időintervallumokként. Bármilyen nem várt meghíbásodás vagy hirtelen adatvesztés esetén könynyedén visszállhat bármelyik korábbi biztonsági mentésére.

Ozone admin felület

Az Ozone admin felületén könnyen karbantarthatja a szervert. Segítségével felhasználókat, csoportokat és adatbázisokat hozhat létre, böngészhet a tárolt adatok között, elvégezheti az import és export műveleteket, továbbá kezelheti a biztonsági mentéseket. Ezeken kívül még sok hasznos dolog konfigurálható és vezérelhető a felületen keresztül.